Latest Posts

BEZGLUTENOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

Szybkie w przygotowaniu, bezglutenowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady, suszoną żurawiną i nutą migdałów. Bazę ciastek stanowi bezglutenowa mąka ryżowa.

Składniki (24 sztuki):

– 160 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
– 30 g skrobi ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 miękkiego masła pokrojonego na kawałki
– 120 g drobnego cukru trzcinowego
– 1 jajko
– 1 łyżkę posiekanej suszonej żurawiny
– 1 łyżkę drobno posiekanych migdałów
– 80 g bardzo drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, odstawić.
W drugiej misce przy pomocy miksera ubić masło, cukier i jajko – cukier powinien się rozpuścić, potrwa to ok. 5-8 minut. Następnie dodać bakalie i czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
Przy pomocy 2 łyżeczek formować kulki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być idealne bo ciasto nie jest zbite) i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując duży odstęp – na 1 blachę 12 ciastek, ponieważ ciasteczka w miarę pieczenia delikatnie rozpłyną.
Piec 15 minut w 180°C. Ciasteczka stwardnieją po wystygnięciu. Po upieczeniu jednej partii ciastek, piecz kolejną.
Ciastka można jeść bez dodatków lub przekładać ulubionymi kremami, masą krówkową czy czekoladą.

O autorze:

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.