Latest Posts

Bezglutenowe ciasto bananowe

W kuchni zalegają przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy sposób, aby je wykorzystać, a dodatkowo cieszyć się doskonałym smakiem! Szybkie ciasto bananowe z prostych składników. Masę przygotujesz w kilka minut

Składniki na 1 keksówkę:

– 130 g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
– 3 jajka
– 80 – 100 g cukru
– trzy banany (300 gramów zmiksowanej pulpy bananowej)
– 60 g oleju
– 3 łyżki soku z cytryny
– 50 g mielonych orzechów (migdały lub orzechy laskowe wcześniej obrane ze skóry i podprażone)
– 1 czubata łyżka kakao
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać powoli pulpę bananową i olej. Wyłączyć mikser, dodać mielone orzechy i przesiany mix, połączony z proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesiane kakao i wymieszać raz jeszcze. Gotowe ciasto wylać do formy (w ciasto dodatkowo można powtykać kawałki bananów). Piec ok. 1 godziny.

Smacznego

Autor: @maggielubas