Latest Posts

BEZGLUTENOWE CHRUPIĄCE KRAKERSY SEROWE

Pyszna dietetyczna przekąska dla wszystkich. W dodatku bez glutenu. Bardzo szybkie w przygotowaniu krakersy, bardzo chrupiące, które zastąpią chipsy.

Składniki (3 duże blaszki):

– 150g bezglutenowego mixu uniwersalnego INCOLA
– 150g sera żółtego
– 30g masła
– 1 żółtko
– 10 łyżek mleka
– przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa z suszonymi pomidorami, papryka słodka

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki, w tym także przyprawy – zagnieść, stopniowo dodając mleko. W razie gdyby masa była zbyt klejąca dodać bezglutenowy mix uniwersalny w większej ilości – do otrzymania elastycznej ale nieklejącej się konsystencji. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm (najlepiej robić to między dwoma arkuszami papieru). Wykrajać kształty, np. trójkąty
Krakersy wykładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozbełtanym jakiem. Można je także posypać np. sezamem lub wyciąć dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 12-15 min.

O autorze:
Klaudia prowadzi konto na instagramie @zdrowakaloria.