Latest Posts

Bezglutenowy fit chicken burger

Pyszny kotlet z piersi z kurczaka, z ciągnącym się serem, a wszystko w obłędnie chrupiącej bułce! Idealna propozycja na bezglutenowy, szybki obiad lub kolację. Dodatkowo w wersji fit!

Składniki na kotleta:
– 1 pierś z kurczaka
– przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek granulowany, słodka papryka, odrobina sody
– mleko
– 2 łyżki mąki (np. bezglutenowa mąka ryżowa INCOLA)

Składniki na sos skyrowo-czosnkowy:
– 1 skyr naturalny
– 2-3 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie

Dodatki:
– 1 op. bezglutenowych bułek hamburgerowych INCOLA
– sałata
– ser żółty
– pomidor

KOTLETY:

Mięso pokroić w kosteczkę. Zalać mlekiem i odstawić na około 1h. Po tym czasie mięso odsączyć i przełożyć do kielicha blendera, a następnie zblendować razem ze szczyptą soli. Dodać 1,5 łyżki mąki ryżowej i wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi uformować dwa kotlety, które zawinąć w folię spożywczą i schować na 30-40 min do zamrażarki.
SOS: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze skyrem i przyprawami. Odstawić do lodówki.

BURGER:

Na głębokim talerzu przygotować panierkę. Wymieszać pozostałą mąkę, sól, pieprz, curry, czosnek granulowany oraz słodką paprykę. Kotlety obtoczyć w panierce a następnie w wodzie i znowu w panierce. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po przewróceniu na drugą stronę, na wierzchu już upieczonej strony położyć ser, tak aby się roztopił. Po usmażeniu, nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Bezglutenowe bułki podpiec na chwilę w piekarniku lub na patelni, aż będą chrupiące.
Z tak przygotowanych składników układać burgera. Kolejno: spód bułki, sos czosnkowy, sałata, kotlet z serem żótym, sos czosnkowy, sałata, pomidor (lub inne warzywo), sos czosnkowy i góra bułki.

O autorze:
Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.