Pomysł na pyszny obiad. Idealny dla całej rodziny lub szybkie ale eleganckie danie, gdy mają się zjawić niezapowiedziani goście.
Składniki:
– 250 g ricotty
– opakowanie umytego szpinaku baby,
– opakowanie makaronu penne INCOLA
– łyżka masła
– łyżka mąki ryżowej INCOLA
– szklanka wody
– szklanka mleka
– przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, ząbek czosnku.
Ricottę upiec na papierze do pieczenia w temp. 220 stopni przez godzinę i przestudzić.
Szpinak zblanszować, wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty i odsączyć.
Masło roztopić na wysokiej teflonowej patelni, dodać przyprawy, mąkę i przesmażyć kilka minut. Dodać mleko i wodę, gotować 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos stopniowo zacznie gęstnieć dodać lekko przesiekany szpinak i gotować jeszcze kilka minut, dodać gałkę muszkatołową i wkruszyć pieczoną ricottę. Połączyć z ugotowanym makaronem.