Latest Posts

BEZGLUTENOWY CYTRYNOWY FIT SERNIK SZWAJCARSKI

Szybkie w wykonaniu i fit ciasto bezglutenowe. Bez pieczenia i zbędnych kalorii. Delikatne w smaku, świetnie sprawdzi się jako dietetyczny deser lub drugie śniadanie.

Składniki na spód:

– 40g bezglutenowych płatków owsianych INCOLA
– 70g herbatników
– 40g masła

Składniki na masę skyrowo-cytrynową:

– 2 skyry naturalne (łącznie 300g)
– 250g jogurtu naturalnego
– 3 surowe żółtka (dodane dla koloru, można pominąć)
– 1 galaretka bez cukru (można dać zwykłą z cukrem)
– słodzidło: miód, syrop, erytrytol (ilość wedle uznania)
– skórka otarta z cytryny

SPÓD: Herbatniki i bezglutenowe płatki owsiane zmielić lub skruszyć blenderem. Masło rozpuścić i połączyć z pokruszonym miksem herbatników i płatków. Masę wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Schować do lodówki.
MASA SKYROWO-CYTYRNOWA: Galaretkę rozpuścić w 80-90ml wody. Wystudzić. Skyry, jogurt naturalny, żółtka, słodzidło (jeśli słodzidło jest w formie stałej, to mielimy na puder) i skórkę z cytryny dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Schować do lodówki na kilka godzin.

O autorze:

Klaudia prowadzi konto na intagramie @zdrowakaloria.