Latest Posts

Makaron carbonara z cukinia i zielonym groszkiem

Ekspresowy w przygotowaniu obiad na makaron a’la carbonara z dodatkiem zielonego groszku. 

Składniki:

– 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Pipette INCOLA
– 2 jajka
– 4 plastry szynki prosciutto
– 1/2 małej żółtej cukinii
– 1/2 małej zielonej cukinii
– duża garść zielonego groszku
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 30g parmezanu
– sól, pieprz
– łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną szynkę, starty czosnek, cukinię i świeży groszek. Podsmaż. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Jajka sparz wrzątkiem. Zmniejsz ogień.
Dodaj ugotowany makaron, posyp go pietruszką i połową sera. Przemieszaj. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Nie powinny się one ściąć, jedynie zgęstnieć, tworząc sos. Przełóż na talerz, posyp serem i odrobiną natki pietruszki.