Pyszny makaron z czerwonym pesto i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub lunchbox do pracy. Propozycja przeznaczona również dla osób przestrzegających diety bezglutenowej.
Składniki:
- 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Fusilli
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2 garście liści bazylii
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała żółta cukinia
- 1 mała zielona cukinia
- 1 duża czerwona cebula
- 1 marchew młoda
- natka pietruszki
- bazylia do dekoracji
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- MAKARON: Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- PESTO: Odsącz olej z pomidorów, migdały podpraż na patelni. Razem z pozostałymi składnikami do pesto, umieść w blenderze i zmiksuj. W razie konieczności dodaj więcej oliwy.
- WARZYWA: Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Przełóż w całości do miski, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa na blaszkę do grillowania lub na grill elektryczny, piecz do zbrązowienia.
Jeszcze ciepły makaron połącz z pesto, podlej 2-3 łyżkami wody spod makaronu. Dodaj warzywa, poszatkowaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie.