Latest Posts

Makaron z pesto z suszonych pomidorów i grillowanych warzyw

Pyszny makaron z czerwonym pesto i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub lunchbox do pracy. Propozycja przeznaczona również dla osób przestrzegających diety bezglutenowej.

Składniki:

  • 1 opakowanie bezglutenowego makaronu Fusilli
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2 garście liści bazylii
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 marchew młoda
  • natka pietruszki
  • bazylia do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. MAKARON: Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. PESTO: Odsącz olej z pomidorów, migdały podpraż na patelni. Razem z pozostałymi składnikami do pesto, umieść w blenderze i zmiksuj. W razie konieczności dodaj więcej oliwy.
  3. WARZYWA: Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Przełóż w całości do miski, dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa na blaszkę do grillowania lub na grill elektryczny, piecz do zbrązowienia.
    Jeszcze ciepły makaron połącz z pesto, podlej 2-3 łyżkami wody spod makaronu. Dodaj warzywa, poszatkowaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie.