Latest Posts

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów

Pyszny bezglutenowy makaron spaghetti z delikatnym sosem z pieczonych pomidorów, dużą ilością zielonej cebulki i szczypiorku. Idealna propozycja na sezonowe danie na lato i nie tylko!

Składniki (dla 2 osób):

– 1 op. bezglutenowego makaronu Spaghetti INCOLA
– 2 szt. pomidorów malinowych (ok. 350 g)
– 1 łyżka oregano
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 szt. cebulki dymki (lub 1 szalotkę)
– 1 łyżka szczypiorku
– 1 ząbek czosnku
– pół szklanki wody
– 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
– 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie: mascarpone można zastąpić dodając ok 150 -200 ml mleczka kokosowego i rezygnując z wody)
– kilka listków bazylii
– tarty parmezan

Przygotowanie:

Pomidory pokrój na ćwiartki, skrop łyżeczką oliwy, posyp oregano oraz szczyptą soli. Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200°C przez 30 minut. Następnie z pomidorów usuń skórkę i pokrój.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody z dodatkiem soli, odcedź i skrop kilkoma kroplami oliwy.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulkę dymkę, szczypiorek, posiekany czosnek i duś kilka minut. Następnie dodaj pomidory, pół łyżeczki soli, pieprz do smaku i duś kolejne kilka minut.
Dodaj wodę wymieszaną ze skrobią oraz mascarpone. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje (kilka minut).
Ugotowany makaron podawaj z sosem, bazylią i parmezanem.