Latest Posts

Makaronowa sałatka z cukinią w stylu śródziemnomorskim

Śródziemnomorska sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami, z lekkim sosem cytrynowo-ziołowym. Idealna również dla osób na diecie bezglutenowej.

 

Składniki:

– 1,5 szklanki bezglutenowego makaronu Orecchiette Incola
– 1 mała żółta cukinia
– 1 mała zielona cukinia
– 1 opakowanie małych pomidorków
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie serka fety
– 5 łyżeczek kaparów
– 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Sos:

– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na połówki, a cebulę i pietruszkę poszatkuj.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej go zimną wodą i odstaw.
Przygotuj sos. Połącz oliwę z sokiem z cytryny, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.