Latest Posts

BEZGLUTENOWE BISZKOPTOWE BABECZKI AMARANTUSOWE

Muffiny z mąki amarantusowej są miękkie jak puch i wilgotne. a przy tym bezglutenowe i bezmleczne. Bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne z dowolnymi owocami lub czekoladą.

Składniki (na ok. 7 sztuk):

– 1/4 szkl. bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
– 1/4 szkl. bezglutenowej mąki amarantusowej INCOLA
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
– 1 płaska łyżka mąki z tapioki
– 1/2 szkl. oleju
– 1/2 szkl. jagód (mogą być mrożone)

Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i ubijając na najniższych obrotach dodać olej.
Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie.
Nałożyć do foremek na muffinki, wysmarowanych olejem, do 7/8 wysokości, na wierzch dodać jagody. Piec w 180°C ok. 25 minut.

O autorze:
Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @mniammniam_bez_glutenu.