Latest Posts

BEZGLUTENOWE FIT BATONIKI Z DAKTYLAMI I FIGAMI A’LA FIG BAR

Miękkie nadzieje figowe i otaczające je ciasto orzechowe, to pomysł na pyszne fit batoniki. Orzechowego aromatu nadaje bezglutenowa mąka kasztanowa.

Składniki na ciasto:

– 100 g mąki gryczanej od INCOLA
– 60 g mąki kasztanowej od INCOLA
– 120 g mąki owsianej
– 140 g masła orzechowego
– 100 g daktyli
– 1 jajko
– 1/4 szklanki wody
– słodzidło

Składniki na nadzienie:
– 300 g suszonych fig
– 150 g daktyli
– 5 łyżek soku z cytryny

CIASTO. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok 20 min. Wszystkie mąki wymieszać w misce, dodać zmielone na puder słodzidło. Następnie dodać masło orzechowe, jajko, wodę i osączone, zblendowane daktyle. Ugnieść ciasto i schować na 30 min do lodówki.
NADZIENIE. Figi i daktyle zalać gorącą wodą. Odstawić na 20 min. Po tym czasie owoce odsączyć i przełożyć do kielicha blendera. Zblendować na koniec dodać sok z cytryny.
Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty. Na środku każdego z nich nałożyć nadzienie. Boki zawinąć i dokładnie połączyć. Następnie pokroić na mniejsze batoniki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180°C.