Latest Posts

Bezglutenowe galette z pomidorami i cukinią

Pyszna bezglutenowa kolacja lub obiad. Kruchy spód na wzór tarty, to propozycja pochodząca z Francji. Można podawać z najróżniejszymi warzywami sezonowymi lub na słodko z owocami.

Składniki na ciasto:
– 100 g bezglutenowej mąki ryżowej INCOLA
– 100 g bezglutenowej mąki gryczanej INCOLA
– 30 g bezglutenowej mąki jaglanej INCOLA
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 110 g zimnego pokrojonego w kostkę masła
– 1 jajko
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 2/3 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:
– 60 g parmezanu lub twardej mozarelli startej na drobnej tarce
– 130 g sera feta
– ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– łyżeczka posiekanego rozmarynu i świeżej bazylii, pieprz do smaku

Składniki na nadzienie:
-350 g drobnych pomidorów
-1 średnia cukinia

CIASTO: Połączyć wszystkie składniki łyżką albo ręką (można użyć robota z końcówką do mieszania). Gotowe ciasto podzielić na 2 części, z jednej powstanie wersja pomidorowa, z 2 z cukinią. Obydwa kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.

NADZIENIE: Cukinię pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, a pomidory w plastry grubości ok. 1 cm, następnie posolić i odstawić na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

PRZYGOTOWANIE GALETTE: Obydwa kawałki ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 30 cm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko podsypując mąką ryżową, a następnie:
Galette z pomidorami: Rozwałkowane ciasto posmarować połową masy serowej i wyłożyć pomidory tak, aby pozostał wolny brzeg na złożenie – ok. 2 cm. Następnie lekko polać oliwą, posypać lekko pieprzem i oregano, boki ciasta złożyć do środka, posmarować wymieszanym żółtkiem z 1 łyżką mleka i posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 185°C wraz z blachą, na której będzie pieczone galette. Przygotowany placek włożyć do piekarnika na papierze do pieczenia i piec 30 minut.
Galette z cukinią: Podobnie przygotować drugi blat ciasta. Zamiast pomidorów wyłożyć cukinię i zamiast oregano użyć rozmarynu.

O autorze:

Małgosia prowadzi swoje konto na instagramie @maggielu_delicious.