Latest Posts

Bezglutenowe placuszki z cukinii

Pyszne placki, które idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy czy kolacja. Zamiast mąki gryczanej można użyć również jaglanej, czy ryżowej.

Składniki (na ok. 12 szt.):

– 65g bezglutenowej mąki gryczanej INCOLA
– 1 duża cukinia (ok. 800g)
– 2 jajka
– 100g ugotowanych ziemniaków
– 1 starta marchewka
– 1/2 małej cebuli
– świeży koperek
– świeży szczypiorek
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać. Odstawić na około 15-20 minut. Następnie dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do cukinii wraz z pozostałymi składnikami, wymieszać. Patelnię wysmarować olejem i smażyć placuszki z obu stron.

Autor:

intagram @zdrowakaloria.