Latest Posts

BEZGLUTENOWE FIT CIASTO A’LA MLECZNA KANAPKA

Bezglutenowe, fit ciasto kakaowe a`la mleczna kanapka, przekładane waniliowym kremem i z polewą czekoladową na wierzchu. Szybkie, proste, bez cukru i obłędne w smaku!

Całość to tylko ok. 400kcal i aż 43g białka!

Biszkopt:
– 30g mąki gryczanej INCOLA
– 2 białka
– 1 żółtko
– łyżeczka kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki ksylitolu
– 80g jogurtu naturalnego/kefiru

Krem:
– 80g skyru/gęstego jogurtu
– 20g odżywki białkowej waniliowej (można zastąpić słodzikiem i aromatem)
– 40g ricotty

BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę. Jogurt, żółtko, ksylitol i mąkę wymieszać w oddzielnej misce. Dodać proszek do pieczenia i kakao, a następnie połączyć z białkami. Przelać do podłużnej foremki (15cm×6cm). Piec ok. 10-15 minut w 180°C.
KREM: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć kremem biszkopt. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i przyozdobić wg uznania.
Smacznego!

O autorze:
Oliwia prowadzi swoje konto na instagramie @fit.oli.